През празничните дни в Спасителния център за диви животни в Стара Загора две двойки лешояди снесоха яйца. И двата вида - брадат и белоглав лешояд, са редки за България.

Еколозите работят от години за връщането на тези птици в нашата природа.

„Брадатите лешояди обикновено снасят по две яйца на година, така че може да имаме и втори шанс“, разказа в „Тази сутрин“ Андреана Дичева от Център за диви животни.

До момента двойката брадати лешояди са отгледали 9 малки. Те са изпратени в Испания и Франция като някои от тях са пуснати на свобода.

„Други останаха като попълване на размножителни двойки в зоопаркове. За съжаление все още не ги освобождаваме в България, тъй като двойките, които имаме, са с цел подпомагане на популацията на вида в Западна Европа. Скоро се надяваме да имаме възможността да освобождаваме нашите малки в България и да възстановим вида и у нас“, разказа още Дичева.

Докато брадатият лешояд не може да се срещне в дивата природа у нас, белоглавият – може.

„За тяхното възстановяване работим вече почти 20 години. Срещат се на няколко места в България – в Източни Родопи. Работим за възстановяването им и във Врачанския Балкан, Стара планина и Кресненското дефиле“, уточни Андреана Дичева.

„Лешоядът е много важен за природата, тъй като има уникалната функция да я изчиства от всякакви умрели животни“, допълни тя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!