След повече от десет години, първото малко на белоглав лешояд се излюпи в Природен парк "Сините камъни".

Неговата поява е сбъдната мечта, но и резултат от много усилия, разказват от "Зелени Балкани", които работят вече 15 години за връщането на птиците в природата.

Снимка: bTV

"С внасянето на пострадали и бедстващи птици и адаптирането им в българската природа, тази година имаме щастието да видим първото малко излюпено лешоядче. Виждате за какъв период от време става въпрос, за какви усилия на колко хора и институции, за да бъде поправена една човешка грешка – унищожаването и изчезването на един вид. Вече с гордост можем да кажем, че българската държава е възстановила един изчезнал вид от природата", каза Ивелин Иванов, ръководител на проекта "Зелени Балкани".

От четири двойки белоглави лешояди в Природен парк "Сините камъни", само една е създала потомство. Наблюдението на гнездящата двойка е изпитание, а единствените кадри са направени с дрон.

"Успяхме да открием изключително скрита скала, където са намерили уединение и спокойствие, за да измътят успешно малкото си. От два месеца преследваме тази двойка и още не сме успели да открием място, където да имаме пряка видимост отблизо, за да го идентифицираме", добави Иванов.

До два месеца малкото ще напусне гнездото, а от Зелени Балкани ще направят опит да го маркират. Заради потомството на белоглавите лешояди предстои да бъдат променени и планинските маршрути в района.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!