В неделя сформирахме национална гражданска инициатива „Системата ни убива всички”, за да се проведе реформа, съобщи в предаването „Тази сутрин” по bTV Тони Маринова, председател на Асоциацията на родителите на деца със Синдром на Даун.

По думите й новата гражданска инициатива ще се бори за ратифициране на протокола за правата на хората с увреждания на ООН, за промяна на модела на оценка на увреждането ТЕЛК . „Това е на дневен ред. Не сме против закриването на ТЕЛК, искаме да се промени тази функционална оценка, за да имаме не политика на помощи, а да имаме политика на доходи”, посочи Тони Маринова.

Тя добави, че няма разделение сред майките, а само "7 самозабравили се жени", сред които - Вера Иванова.

Маринова сподели, че с нея и други жени са били рамо до рамо по време на протестите, но популярността ги е изкушила да сеят нечистотии и компромати.

Вчера майките на деца с увреждания взеха наградата  „Човек на годината“ на Българския хелзинкски комитет за 2018 г. Маринова сподели, че когато са обявили майките на деца с увреждания за правозащитници на държавата за тази година, няколко жени са се опитали да откраднат наградата от дете с увреждане, за да демонстрират материалната част на заслугите.

„Ние имаме една обща цел, но средствата ни са различни“, поясни Маринова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!