За около 20 г. броят на личните лекари намаля наполовина. Трябва да помислим как да подкрепим този капацитет.

Това заяви в „Тази сутрин“ председател на Управителния съвет на Български лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров.

„Основното, което отличава общопрактикуващите лекари от другите, е това, че те се занимават с продължително лечение и наблюдение на совите пациенти. Те не са медици на инцидентните случаи. Инцидентните случаи в родната медицина са, когато не ме на родното си място и трябва да потърсим неотложна помощ. Когато не сме в населеното си място, е много трудно да намерим към кого да се обърнем“, добави той.

Маджаров допълни, че БЛС е излязъл с писмо до всички страни по темата – и към доц. Тонев (б.р. председател на здравната комисия в НС), и към Сдруженията на общопрактикуващите лекари, което призовава следващата седмица да се направи първата среща на работна група, където да се обсъди идеята за посещаването на повече от един общопрактикуващ лекар.

Сигнали за лоша грижа в домове за възрастни хора

„В нашата държава не само когато става въпрос за социални домове дори за центрове, които предлагат медицински услуги щом не е финансирано от Здравната каса или от държавата, контролът остава настрани“, заяви д-р Маджаров.

Разследване на показа пореден сигнал за лоша грижа в дома за възрастни хора в село Рояк.

„Някой си е открил старчески дом, не е лицензиран, не подлежи на никакъв контрол за стандарти, за това какъв капацитет трябва да поддържа и събира парите на хората. Това е голям проблем, защото държавата би трябвало да гарантира качество в тези социални и медицински услуги, независимо кой плаща“, добави той.