Хладилници, матраци и тонове пластмаса - това плува заедно с рибата в Чепинска река. Доброволци във Велинградска област преграждат реки с така наречените "уловители", за да ги пречистват.

На края на селото специална табела оказва да не се изхвърлят отпадъци. Тя обаче сама по себе си няма силата да спре нарушителите, а пейзажът покрай реката красноречиво потвърждава това. 

Със своите 81 километра Чепинска река се нарежда на 40-то място у нас. Захранвана от притоците си Мътница и Бистрица - водата се влива директно в река Марица, заедно с тоновете боклуци.

“Това е една картинка, която няма как да не те отврати. Това показва нехайното отношение на местните власти. За това място конкретно сме подавали два или три сигнала в рамките на две години. Виждате, че си е абсолютно същото”, каза Антон Бояджиев от Рибарско сдружение "Нилет".

Доброволци от местното рибарско дружество обаче решават да спрат това или поне да опитат.

Екоминистерството също оценява доброволците. Те печелят европроект, който финансира идеята им.

Разпъват две уловителя - един преди и един след Велинград. Всеки ден преди града се отчитат под килограм отпадъци. На изхода обаче превишението е над 60 пъти. 

“Тези отпадъци се образуват най-вече благодарение на неправилното управление на отпадъците от общинските власти. Не само на територията на нашата община. Всяко село си има по едно дере, в което се изхвърлят отпадъци. Хората със сигурност са отговорни, но когато нямаш депо за отпадъци, на което да си изхвърлиш боклука какво правиш в крайна сметка. Най-лесно е да мине някой с каруца и му казваш "Ела да изхвърлиш един боклук" и той се озовава в реката”, каза Антон Бояджиев.

“Криза има и тя е доста сериозна и съответно е многопластова. Засяга доста отрасли и аспекти. Велинград се слави с такова лице за пред хората, че е най-добрата дестинация, СПА, туризъм, разходки, чист въздух, а всъщност до голяма степен това е фасада, което е добре да покажем на хората. Не, че се гордеем с това. Не, че искаме да направим, за да го покажем явно, но това си е реалността”, заяви Валентин Хаджийски от сдружение "Байкария".

Доброволците се надяват идеята им да достигне до повече хора и да се ползва в цялата страна.