Не само Европа, но и Държавният департамент на САЩ в своя доклад говори, че корупцията в България е ендемична. България обаче е уникална страна – има корупция, но няма корумпирани. Ако има, те са на ниво заместник-министри и бизнесмени, които купуват гласове, коментира в предаването "Тази сутрин" лидерът на ДОСТ и бивш председател на ДПС - Лютви Местан.

Всъщност реалните мащаби на корупцията са други, посочи той.

"Става въпрос за системен проблем, който може да бъде решен само чрез радикална промяна на политическата система. Най-важно условие за това е разбиването на монопола на ДПС върху гласовете на турците и мюсюлманите в България, няма по-важна национална задача. Вярна е аксиомата, че силно ДПС е равно на слабо дясно", отбеляза Местан.

Според него партията ДПС е с две лица и с две крила.

"Лустрото е, че това е евроатлантическа партия, която работи за развитието на България като член на ЕС и НАТО, но второто, истинското лице са руските зависимости и корупционните схеми и интереси. Двете крила не са създадени случайно, първото е политическото, то е призвано да представи красивото лице на ДПС, но второто крило в партията е бизнес крилото. Там политическото крило няма място дори на ниво председател. Събирателната точка се явява вождът - т.нар. почетен председател. Аз бях председател на политическото крило и мога да нося отговорност единствено за политическите решения", посочи Местан.

"Ако се разкрие реалното участие на ДПС в управлението на страната, макар и задкулистно, ще изчезнат остатъците от авторитета на г-н Борисов, който ерозира и без това ускорено. Той спечели изборите през 2009 г. с категоричното обещание, че ще разгради системата на Сараите, дойде на власт с анти-Доган послания, но вместо да изпълни обещанията си, той стана част от системата на Сараите", коментира Лютви Местан.  

"Проследете пътя на парите. Вижте за 10 години управление на Борисов какъв процент от значимите публични средства, разпределени по пътя на обществените поръчки, са минали през фирмите на партия, която иначе се обявява за опозиционна", призова Местан. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!