Увеличение на заплатите в държавната администрация за служители, които работят на „първа линия“ в условията на корона вируса. Надбавки за пенсионерите и пари за бизнеса, който пострада от кризата – това обеща кабинетът преди дни. 

„Ако ситуацията не беше толкова политизирана, колкото е в момента, щяхме де си помислим, че някой е измислел добра икономическа мярка. Това действително е свързано с усилията, които някои хора полагат в борбата с коронавируса, друг е въпросът доколко е ефективна“, коментира в предаването „Тази сутрин“ бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов.

Според него много изследвания показват, че по време на криза, една от добрите и работещи мерки, е именно вдигането на доходите, особено свързаните с пенсионерите. Самият механизъм на трансмисия към икономиката поне в България е доста ефективен според данните, отбеляза Дацов.

„В случая това, което е ръководило правителството да обяви тези намерения, всъщност няма нищо икономическо. Повечето от мерките, които бяха обявени като антикризисни, всъщност са насочени към потушаване на напрежение или „купуване“ на симпатии“, смята Любомир Дацов.

Бюджетът се държи изключително спестовно към тази ситуация, категоричен беше той.