"На първо място бюджетът осигурява услуги и ако има дискусия, тя трябва да бъде как с парите, които плащаме от данъци, да получаваме по-добри и по-качествени услуги", коментира в „Тази сутрин“ бившият министър на финансите Любомир Дацов. 

„Пари има, бюджетът е на превишение един месец преди края на годината“, отбеляза експертът.

„В момента всички показатели сочат, че за следващата година не може да се говори за криза и не е допустимо България да е на дефицит. Онова, което трябва да се направи, е да има преход. Реалистични цели са за залагане на бюджет около нулата“, смята Дацов.

Според него всяко едно изхвърляне в момента, като увеличаване на минималната работна, заплата е ненужно.

Любомир Дацов коментира и преговорите в сектор „Икономика и социална политика“ между потенциалните коалиционни партньори в лицето на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, БСП и „Има такъв народ“.

„Така, както заявиха по време на преговорите, намеренията за увеличаване на различни разходи в различни сфери, тези увеличения изобщо не са временни. Аз за първи път виждам такива преговори, които да се правят без сметки. Там нямаше изчисления, нямаше остойностяване на мерките, които предложиха отделните партии. Това е доброто желание на всеки един да се случи някакъв тип политика, без да има изчисления“, отбеляза Любомир Дацов.

Според него истинско коалиционно споразумение задължително се прави с разчет за ефектите и колко ще струва.   

Според него няма основание да не се увеличат пенсиите, защото това вече е гласувано в Народното събрание.

„Идващото правителство препотвърди нивото на доходите, макар че бе заявено да паднат. Кризисната добавка за пенсионерите беше временна и трябваше да отпадне. Потвърди се това, че като вдигнеш едни доходи, не можеш да ги върнеш обратно", посочи още Дацов.