Ако през зимата се борим с риновирусите, то през лятото ентеровирусите са най-често тези, които могат да развалят почивката ни.

Те предизвикват възпаления на горните дихателни пътища и стомашни проблеми, обобщени под името "летен грип".

Ентеровирусите могат да причинят и сериозни заболявания като херпангина, ентеровирусен екзантем, асептичен менингит, енцефалит, паралитична болест, миокардит.

„Както обичаме да се шегуваме, лятото дойде, когато в кабинетите започваме да сменяме рецептите за сиропи за кашлица с тези за таблетки за разстройство. В момента имаме всичко – хреми, разстройства, хетатит, варицела”, коментира в „Тази сутрин” общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

По думите ѝ не е невъзможно през август да хванеш грип, както през зимата. Вирусологът проф. Златко Кълвачев допълни, че няма такова нещо като летни и зимни вируси.

„Няма и летен грип – правилното наименование е ентеровирусна треска. Тя няма нищо общо с грипния вирус. Това е едно температурно състояние, причинено от ентеровируси”, поясни той.

Д-р Николова препоръча децата да бъдат ваксинирани против ротавирусните инфекции.

В момента се наблюдава бум на хетатит А. По думите на д-р Гергана Николова хората не спазват елементарни правила и лична хигиена. Децата и възрастните не си мият ръцете и по този начин заразяването настъпва много лесно.