Увеличаването на броя на новозаразените с коронавирус е очаквано. Мерките се вдигнаха, хората се отпуснаха и контактите станаха по-интензивни, обясни завеждащ лабораторията по ентеровируси в Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева.

За “Тази сутрин” тя обясни, че респирторните вируси обикновено отслабват през лятото, но това се очаква за познатите заболявания. Според нея коронавирусът е нов патоген за хората и е непознат, но отбеляза, че вече заразата се лекува по-добре. 

Доц. Николаева коментира, че е възможно професионални спортисти да бъдат по-уязвими спрямо COVID-19, тъй като организма се поставя в стресови ситуации, които нарушават имунитета. 

Лекарят изтъкна, че има случаи, в които пациенти са заразени с коронавирус и още едно, а понякога и две заболявания - т.нар смесена инфекция. 

“Аз съм привърженик на ваксините и смятам, че няма здравомислещ човек, който да застане твърдо срещу тях. Когато дойде времето за ваксина за грип - септември-октомври, горещо препоръчвам да се направи”, призова тя. 

Доц. Николаева смята, че повечето направени PCR тестове помагат за по-доброто проследяване на заболеваемостта.