Освен фини прахови частици, във въздуха се отделят и летливи въглеводороди и най-различни други газове. Потенциално те могат да имат отношение към възникването на онкологични заболявания, заяви в  д-р Александър Симидчиев – пулмолог в предаването „Тази сутрин” по повод мръсният въздух в София и други големи градове в страната през зимата.

„Не само фините прахови частици са важни, макар че са 70% от проблема. Ако решим това, значително ще подобрим качеството на въздуха, който дишаме”, посочи той. 

„Опасността се появява по две причини – едната е концентрацията, а другата – епизода на излагане. Фини прахови частици има целогодишно от различни източници, докато горенето на твърди отпадъци се случва само през зимата”, обясни още лекарят. 

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му за справяне с проблема, в затворените помещения биха могли да се използват пречистватели, а когато излизаме навън, може да носим определени видове маски, които намаляват няколкократно нивата на фини прахови частици. 

„Проблемът не трябва да се превръща в паника. Когато говорим за прахови частици – има два вида. Фините прахови частици са с по-малък размер, който има здравни последици”, обясни д-р Александър Симидчиев. 

Столицата тази сутрин е замърсена с 20% по-малко от вчера, но нивата са доста над допустимите норми, превишението 3-4 пъти. Това съобщи  Николай Йорданов от гражданската инициатива airbg.info, която измерва качеството на въздуха в столицата. 

Снимка: btvnovinite.bg

Столичната община започна вече внезапни проверки в някой квартали, за да се установи какво се използва за отопление. Горенето на отпадъци да бъде престъпление, което се наказва със затвор.  Това предлагат депутатите от ГЕРБ, които внесоха законови промени в борбата с мръсния въздух. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Нарушенията, които Столичната община установи при проверките, са ежедневна картина. Мерките, които с предлагат от една страна са свързани с промяна на отоплителните системи на хората, които ползват за отопление дърва и въглища”, посочи Лорита Радев – общински съветник от ГЕРБ и председател на комисията по екология. 

Има осигурени средства за смяна на отоплителните системи на 20 000 домакинства, припомни тя. До този момент обаче само 6000 са подадените заявления. 

В зависимост от района едната възможност са пелетните печки, другата – връщане към системата на „Топлофикация”, включване към газопреносна мрежа. 2023 г. е крайният срок за това. 

Проверките се правя от представители на Столичната община и полицията, уточни Радева.