Стотици жители на едно от най-големите монтански села – Лехчево, се включиха в подписка срещу намеренията на фирма да обработва отпадъци от Италия на територията на населеното място.

Хората се притесняват, че въздухът, водата и почвата ще бъдат непоправимо замърсени. В същото време здравната инспекция е на мнение, че няма нужда от оценка на въздействието на околната среда, защото до площадката няма сгради. Кметът Димитър Илиев обаче посочи пред камерата на bTV, че това не отговаря на истината: „Притеснен съм, защото хората са притеснени. Нямаме точна информация, пластмаси ще докарат от Италия, цялото село сме против това”.

На същата позиция е и кметът на Община Бойчиновци Светлин Сретниев: „Като искат, да си ги преработват в Италия”.

Денислава Славкова от екоинспекцията обясни, че според документите не става дума за горене, а за нагряване за получаване на гранулат. Все още текат процедури по евентуално получаване на възражения.

„Не искам да излиза, че се обезлюдява целият Северозапад, за да изкарат боклука на Европа. Не искаме насила да ходим при тях да работим, искаме тук да живеем чисто и природосъобразно”, заяви един от организаторите на протеста.

От фирмата посочиха пред bTV, че притесненията на хората са неоснователни и новата инсталация ще отвори 10-15 нови работни места. Ако обаче напрежението не стихне, от дружеството са склонни да се откажат от проекта.