Годината е 1944 г. Втората Световна война е към края си. Гражданите на Охрид спасяват от бягащите хитлеристи 25 български военнопленици и отказват да ги предадат въпреки заплахата от унищожение. Охрид е откупен срещу 9 килограма злато и един златен кръст! Tова е неразказаната история за охридското злато.

След централните новини тази вечер в поредицата "Неразказано в историята" по bTV можете да видите филма на Боряна Пунчева "Легенда за Охридското злато".

Тя разказа, че е участник в тази история.

„И днес, и преди около 45 г., когато филмът беше сниман, щастлива съм, че отново групата кинотворци, които създадоха този филм, се обърнаха към тази история, която ми се струва продължава да бъде важна и в днешния ден“, каза Пунчева.

Тя добави, че историята е истинска.

”Казва се легенда за охридското злато, но това е реална история, която се е случила, в която наистина охридските граждани рискуват живота си и дават накитите си и златото, което имат, за да откупят живота на 25 български военнопленници. Това е история, описана първоначално в книгата на Серафим Северняк – „Охридска балада“, по който беше създаден този филм от моя баща Борислав Пунчев като режисьор и оператор, а Серафим Северняк и други колеги бяха автори на сценария, така че историята звучи документално“, добави Пунчева.

Гледайте филма в 20 ч. днес по bTV.