Най-засегнатият бранш от COVID кризата остава ресторантьорството, отбеляза в предаването "Тази сутрин" министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

"Един бизнес е направен, за да работи, а не за да бъде подпомаган от държавата с икономически и аз винаги съм в дебат с националния оперативен щаб. Искам бизнесът да работи, но здравето е по-важно", посочи той. По думите му около 112 милиона лева e общо стойността на поисканите средства от държавата заради затворените бизнеси.

Направихме добър баланс – поддържаме финансовата стабилност, мислим за бизнеса и за здравето на хората, коментира Борисов. Според него доказателство са стабилните макроикономически показатели на страната в сравнение с останалите страни-членки на ЕС. Въпреки кризата, данните на министерството на икономиката показват, че неактивните компании в страната през 2020 г. са намалели с 4%. 

"Проведохме най-либералните противоепидемични мерки в Европа и това даде своите резултати по отношение на икономиката и нейното развитие. Един от рисковете за ресторантьорския бранш е, че колкото по-дълго остане затворен, толкова повече кадри ще се пренасочат към други бизнеси. В момента, когато трябва да започнат да работят, може да стои този проблем", обясни Лъчезар Борисов.

Министърът на икономиката заяви, че в момента не трябва да се правят промени в данъчната политика, както иска опозицията.

„Данъчната политика в момента си върши работата и тя не трябва да бъде променяна. Интервенцията в подкрепа на бизнеса трябва да бъде с финансовите мерки, а не чрез промени в данъчната политика“, заяви той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!