Протоколът от аутопсията показва, че не става въпрос за тромбози при починалата след ваксинация 57-годишна жена в Пловдив.

Това информира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в предаването „Тази сутрин“.

Той добави, че до края на седмицата, или най-късно в началото на другата, ще станат ясни всички резултати от изследванията на починалата жена.

Кунчев е на мнение, че това ще доведе до старт на масовата имунизация.

„Хората трябва да бъдат спокойни. Ако не се приеме такава стъпка и не се спре ваксинацията, веднага ще тръгнат слухове. Това е чисто експертен въпрос“, обясни още той.

Доц. Ангел Кунчев добави, че подобна практика за спиране на партиди ваксини е стандартна за всички препарати, които се прилагат по принцип.

За другия трагичен случай от последните дни – на бременна жена, която е починала от коранавирус, доц. Ива Христова от Центъра за заразни и паразитни болести коментира, че не може да се чака до последно за лечението.

„Предполагам, че като бременна е избягвала болничното лечение, но трябва да се поддържа връзка с личния лекар, акушер-гинеколога си и да по-рано да постъпи в болница“, поясни тя.

Квотите и ваксините

Квотите са разпределени еднакво между трите типа ваксини. До момента ги спазваме, каза доц. Ангел Кунчев.

По думите му и при трите фирми – „Пфайзер“, „Модерна“ и „АстраЗенека“, е имало корекция на количествата.

Според доц. Ива Христова и трите типа ваксини са изключително ефикасни.

„Ще ограничим епидемията когато минем 30-40% с ваксинирането, а при 70% ще знаем, че няма такава“, на мнение е Кунчев.

Според доц. Ива Христова ваксинирането във висок процент предотвратява разболяването.

„По-важното абсолютно 100% предотвратява смъртен изход и тежки усложнения“, обясни тя.

За новите варианти на вируса Христова коментира, че и трите одобрени ваксини ги покриват, но фирмите имат готовност да ги преработят, ако се наложи.

Доц. Кунчев увери, че всички ваксинирани до момента със сигурност ще получат и вторите си дози от препаратите, като само за март ще получим 480 хил. дози ваксини.

„Трябва енергично да ограничаваме вируса и това ще стане чрез ваксинирането. Развитието и на вируса, и на нашата собствена адаптация към него води до намаляване на случаите“, посочи доц. Христова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!