Вече е факт „Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия“. Тя е съставена от екип на БАН в резултат на подробни теренни проучвания.

„Обиколихме над 80 населени места, но от всяко от тях сме записали повече от 4-5 специфични гозби, някои от които с изключително голяма давност – над 100 години“, каза в предаването „Тази сутрин“ един от съставителите на картата – езиковедът проф. Ана Кочева.

По думите ѝ най-много имена имат сармите. Една от най-старите рецепти пък е за печена тиква с лук от Трявна.

На интерактивната карта освен наименованието на ястие, характерно за определен регион, може да видите и рецептата, начина на приготвяне, дори типичните за региона носии.

Следващият проект на БАН предвижда да състави подобна карта на характерните за отделните региони напитки, но не за алкохолните, обяви проф. Кочева.

Междувременно интересни рецепти от страната ни можете да видите и в кулинарната карта на предаването "Вкусът на България".

Гледайте повече във видеото!