Глутница кучета нападна 9-годишно дете в Дупница. Това е вторият случай в рамките на няколко дни, след като и жена пострада от бездомно куче. Приютът в града в момента не работи.

Майката на 9-годишната Ирена разказа, че детето не е спало през нощта от болки. Физически и психически не е добре, допълни тя. Само намесата на съсед предотвратила трагедията. 

"Вчера тръгнала до хранителния магазин зад блока и на връщане 4-5 кучета я нападат. Излиза един човек, който я е спасил. Краката й са нахапани целите. Извикахме Бърза помощ, откараха я в Спешното и й промиха раните", обясни още майката.

Предстои днес личният лекар на детето да му сложи ваксина срещу бяс. 

Майката се е обърнала към полицията и общината. Обяснила на дежурния в община Дупница каква е ситуацията и дежурният полицай също се е обадил.

Само преди няколко дни друга жена също пострада след нападение от бездомните кучета. Спаска Китова обясни, че се оправя и раните й зарастват, но уплахът все още е голям. Жалбите и в общината все още нямат отговор. 

От община Дупница обясниха, че ще направят проверка по случая. В момента в общината не функционера приют за кучета. Той ще отвори след 15 март.

"Това, което можем да направим, е да ускорим приюта да започне работа много по-рано отколкото сме планували. В този квартал имаме случай, в който ловецът обстрелва куче, за което имаме сигнал и хора от съответния квартал го прибират и не ни позволяват да го приберем в приюта", обясни Eли Подгорска от община Дупница.

Част от тези кучета някога са били домашни и са изхвърлени. Други са се родили в други градове и за донесени и изхвърлени тук. Доброволци търсят и намират дом за уличните животни, но понякога е това е трудно заради  възрастта на кучетата или просто защото не са породисти.