Бездомни кучета тормозят спасители и плажуващи на един от плажовете във Варна. Те споделят, че са сигнализирали общината, но засега реакция няма.

„Към седем са кучета. Агресивни са, нападат плажуващи. Деца играят във фекалии, никой не им чисти. Не им е мястото на плажа“, каза Петър Ценов, спасител на плажа на Варна.

„Хубаво е да се обичат животните, но толкова е важно и да се обичат хората. Кучетата са глутница, когато едното нападне, тръгват и другите. Преди две седмици колегата ми го бяха нахапали за крака“, разказа Георги Есов, старши спасител на плажа.

По думите му общината трябва да си свърши работата и, ако се налага да приспят агресивните.

Разпоредил съм от понеделник на три екипа да работят. Направих го с цел, хората да не се измарят в топлото време. Не е само проблем да заловиш кучета, когато се отстреля, като не можеш да го заловиш по нормалния начин, като се упои бяга по 4 километра“, заяви Йордан Биков, управител а „Общински приют за бездомни кучете“.

По думите му кучетата с ушни марки са ваксинирани и обезпаразитени.

„ За тях се полагат грижи, за останалите не знам от къде се появяват. Действаме по програма „кастрирай и върни“, нямаме място в приюта, но няма какво друго да направим“, категоричен бе Биков.

По думите му не било хуманно да се приспиват животните. „Няма закона, койот да ни задължава качетата да бъдат приспани.