Девет дни след началото ѝ операцията по разтоварване на кораба "Вера Су" беше прекратена спешно заради разсипани опасни химикали.

Снощи транспортният министър свика кризисен щаб с всички институции, за да бъде взето решение за по-нататъшните действия в спасителната операция.

Според щаба обаче трябва да бъде изготвен сигурен план, преди да се предприемат следващи стъпки.

Тази сутрин беше направен опит да бъде разположена четиритонна котва, която да укрепи кораба в морето, но заради лошите метеорологични условия това не е било възможно.

Следващата стъпка е да бъде намерен кран, с който да бъде извършено разтоварване на кораба, за да се избегне попадането на азотни торове в морето. Операцията обаче ще започне едва в края на седмицата.

Деветчленният екипаж е в добро здравословно състояние.

През последните дни учените от Института по океанология във Варна също следят с тревога случващото се край Камен бряг.

"При попадането на карбамид във водата тя бързо хидролизира и отделя амоняк, който се усвоява от морските организми, преминава в органична форма, а след това и в по-окислени форми. Отделят се доста токсини, което може да доведе до силно намаляване и дори пълно изчерпване на кислорода във водата", каза химикът Антон Кръстев.

"При попадането на тези вещества директно във водата те ще увредят хрилете на рибите и ще изгорят тяхната дихателна система", добави ихтиологът Радослава Бекова.