Зачестяване на обирите у нас в последната година и половина. Тенденцията отчитат криминалистите. Само за последните 6 месеца в страната бяха извършени няколко обира.

18 декември 2020 г., Перник, обир на инкасо

През декември 2020 г. беше извършен дързък обир в Перник. Тогава 4-ма въоръжени нападнаха охранителите на инкасо автомобил и отмъкнаха сумата от около 1 млн. лв.

21
април 2021 г., Перник, отново обир на инкасо

През април – грабеж за половин милион лева посред бял ден. Обран е инкасо автомобил, паркиран край заведение за бързо хранене на магистрала „Струма“ край Перник.

6
юни 2021 г., Видинопит за обир на Централната поща

На 6 юни в сградата на пощата във Видин влязоха трима маскирани и въоръжени, които направиха опит да разбият трезора. В него са били парите за пенсии на стойност също около 1 млн. лв.

17
юни 2021 г., Дупница, обир на банка

Само за ден имаше и два грабежа във Варна и Дупница. Посред бял ден. Мъж с пистолет атакува банков клон в Дупница. Мъжът нахлува в офис в центъра на града, касиерката обаче успява да го заключи. След стрелба обирджията успява да избяга със сумата от 50 хил. лв. За по-малко от два часа е заловен.

17
юни 2021, Варна, опит за обир на банка

В същия ден часове по-късно неуспешен опит и във Варна. 47-годишен мъж в нетрезво състояние нахлува в офиса на банка и заплашва касиерките, настоявайки да му предадат парите. След опит за бягство е задържан.

Мнението на експертите

Неблагоприятната тенденция съвсем не е в края си. Най-вероятно става въпрос за по-дълготраен тренд на зачестяване на престъпленията, коментира в „Тази сутрин“ криминалният експерт Иван Савов.

„Когато имаме криза в едно общество, зачестяват престъпленията, зачестяват дръзките обири, увеличава се хазартът и още няколко неща, които за съжаление в България съществуват като белези вече. Този вид дръзки престъпления са част от една тенденция, която е свързана с общото състояние на хората – на разочарование и страх“, обясни Савов.

Според него е необходимо създаването на програма в дългосрочен план за повишаване на сигурността на различни институции, където би могъл да се извърши обир.

Превенцията се осъществява и чрез редовни охранителни обследвания, които досега се извършват само формално.

„Създава се охранителна карта на даден обект – тя има за цел, както да покаже слабостите в охраната, така и да дава актуална информация на службите, ако в даден момент в този обект се случи въоръжен грабеж. Тези действия години наред се извършваха проформа“, обясни експертът.

Чуйте цялото интервю във видеото.