Най-вероятно ще има и други случаи на ескалация на напрежение между граждани заради антиправителствените протести. Това заяви в „Тази сутрин“ криминалният психолог Тодор Тодоров и прогнозира, че в началото на септември демонстрантите ще се увеличат. 

По думите му тогава трафикът в столицата се увеличава и е неизбежно да има повишено напрежение. 

„Тази жена няма как да тръгне с децата си да минава през място, за което от дни се знае, че е проблемно. В края на краищата, ако толкова държи да стигне бързо до някъде – ще избере алтернативен маршрут“, коментира криминалният психолог по повод на сблъсъка между жената в белия автомобил с протестиращи на бул. „Ситняково“. 

Той уточни, че когато човек се изправя пред голяма тълпа, не може да разчита на диалога. Той допълни, че постъпката ѝ е рискована. „Аз не казвам, че тя няма прави, казвам, че с оглед на това, че е с деца – да влиза в конфликтна ситуация е неразумно“, посочи поведенческият експерт. 

Тодоров обясни, че тя може да е провокирана да действа така от много неща: „Не е разбрала какво се случва на място, решила е, че повече няма да се подчинява на това, което се случва покрай блокадите“, добави той. 

Криминалният психолог заяви още, че не бива да се допуска насилие по време на протестите, ако демонстрантите искат да бъдат чути. Относно мъжа, който е на пасажерската седалка, Тодоров заяви, че той трябва да е коректив на жената, но заради стреса – поведението му може да бъде оправдано. 

„Няма тактика в МВР, която да предизвиква умишлено напрежение между гражданите. Може да има неадекватни действия на ръководителите. Съответно, ако те са неадекватни -  те се предават и на подчинените“, допълни Тодоров. 

По думите му вътрешното ведомство е между чука и наковалнята, а служителите са под изключителен стрес, но действията им по време на инцидента на бул. „Ситняково“ – не са коректни.