„Повишението на цените на топлоенергията ще се усети от абонатите. Всичко зависи от потреблението, тъй като сметките варират в много големи граници – от 30 до 300 лева“, обясни в "Тази сутрин" Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикациите.

„Увеличението трябваше да бъде още по-голямо, следвайки тенденцията на световните пазари за цената на газа и въглеродните емисии. Това е основното нещо, което доведе до тази ситуация. Тези два компонента вече са много по-голяма част от разходите на топлофикациите – около 77%“, обясни той.  

Снимка: btvnovinite.bg

„При увеличението бяха отразени цените на природния газ и въглеродните емисии, но останалата част от разходите, които трябва да направят топлофикациите, беше орязано доколкото е възможно“, посочи Кремен Георгиев. Той припомни, че в цената влизат и разходите за ремонти и поддръжка на съоръженията.  

„Ако се промени Законът за енергетиката и стане задължително ежемесечното дистанционно отчитане, ще е напълно възможно цените да се актуализират всеки месец или на три месеца, а не веднъж годишно“, смята експертът.