Джебчийски банди по морето атакуват туристите в разгара на лятото. Полицията обаче отчита по-малко посегателства този сезон.

„Като цяло, тази година отчитаме спад на извършените престъпления с около 25% в сравнение с миналата година. Преобладават сигналите от Свети Влас и Несебър. Кражбите са над 30% по-малко. Най-вече се касае за дребни кражби и ежедневни хулигански прояви, които прерастват в сбивания. Няма тежки инциденти. Най-много сигнали са в периода петък-неделя”, обясни Живко Даскалов, началник на РУП-Несебър.

След като пое контрола върху шумните заведения това лято, полицията в „Слънчев бряг” се похвали, че сигналите за силна музика вечер рязко са спрели. Резултатът - седем акта и две затворени дискотеки в рамките на няколко дни.

Снимка: btvnovinite.bg

„При получаване на сигнал за нарушение на нощната тишина, адресът се посещава незабавно. Служителите на място съставят акт за административно нарушение на управителя на заведението. Установяват се свидетели и следва писмено разпореждане да не се допуска повече подобно нарушение. Към настоящия момент сме затворили две заведения, за които имаше доста сигнали”, обясни Павел Колев, началник сектор „Охранителна полиция” в РУП-Несебър.  

"След затварянето на двете питейни заведения мога да кажа, че на този етап музиката е много слаба и почти нямаме оплаквания”, допълни Колев.

Проблем остават кражбите. Още в началото на ваканцията си в Свети Влас компания от Франция се разделя с голяма сума пари и документи.

90% от жалбите на чуждите туристи са свързани с кражби, признават и командированите в курорта полицаи. 

Снимка: btvnovinite.bg

Претъпканите градски автобуси са рай за джебчиите, които се сливат с туристите. Кражбите трудно се доказват, ако няма свидетели.

В Царево посред бял ден туристка открадна тротинетка, оставена пред магазин. За отвличане на вниманието жената използвала помощта на собствения си син. След общественото недоволство в социалните мрежи крадлата бързо била разпозната и върнала тротинетката.

„На наша територия имаме установени около 50 извършители, които редовно са задържани”.