Кръстовище капан в столичния квартал „Дружба“, на което само през последната година са станали 10 тежки катастрофи. Става въпрос за това между улиците „Димитър Пешев“ и „Обиколна“. 

Снимка: btvnovinite.bg

Ралица Александрова катастрофира преди две седмици на това място. По думите ѝ инцидентът е бил изключително сериозен, защото колата ѝ ще бъде бракувана.

„Може да си представите колко силен беше ударът. Ние се завъртяхме на 180 градуса. Аз бях с двете си деца. Тоест не беше лек градски инцидент. Това си беше инцидент, който можеше да е фатален“, допълва тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Жената е ударена от водач, който се е заблудил, че движейки се по „Обиколна“ е с предимство. Знакът за път с предимство засяга рампа на склад, а не въпросното голямо кръстовище.

От другата посока на „Обиколна“ също има капан за водачите - знакът, че излизат на път с предимство е скрит от тролейбусен стълб и от дърво.

Снимка: btvnovinite.bg

 На същото кръстовище, само от началото на годината, са станали 10 катастрофи, сочат данните на КАТ. Пострадали ни разказват, че повечето ежедневни инциденти тук се случват, докато има задръствания, съответно са леки и не се регистрират. 

Според разпоредбите на кръстовището не може да има светофар, защото мястото е прекалено близо до друг светофар. Кръстовището обаче е натоварено и няма ден без конфликт между водачите.

Снимка: btvnovinite.bg

На мястото вече се изгражда и двупосочна велоалея в едното платно.

Тя не позволява на автобусите да вземат завоя, без да навлязат в насрещната посока на движение, а велосипедистите се оказват в насрещното, без да е ясно как и къде могат да продължат. 

Снимка: btvnovinite.bg

Отговорност за пътя и знаците носят КАТ и Столична община. Първите дадоха само статистика за броя на инцидентите, а вторите отговориха писмено.

Във връзка с получения сигнал е извършена проверка на място, при която е установено, че всички елементи на организацията на движение са налични и отговарят на нормативните изисквания.

Обещаха да положат нова маркировка, която да помогне на водачите по-лесно да се ориентират.