България успешно поставя проблемите на Западните Балкани на вниманието на Европа и света, но няма как в рамките на едно европредседателство натрупаните затруднения в отношенията между държавите от региона да бъдат разрешени. Това подчерта в студиото на „Тази сутрин” собственикът на агенция „Фокус” Красимир Узунов.

Той цитира и нова статия на ген. Уесли Кларк, в която се предупреждава, че Балканите не трябва да остават на заден план, защото там много лесно може да възникне конфликт. Като причини се посочват интересите на западните страни, Русия, завръщащите се бойци от ИДИЛ, но и влиянието на Китай.

„Китай е готов да предлага инфраструктурни проекти на балканските държави, но, ако изхождаме от опита в Африка, това върви и с друга паралелна програма (…) разширяването на китайската държава води до търсене на територии, Африка е едно великолепно място, а Кларк вижда такава опасност и на Балканите”, предупреди Узунов.

„Като териториално присъствие и население свикнахме с тях – в Белград са още повече. Те са готови да работят, за разлика от нас”, допълни той.

Според него Сърбия се превръща в „непотопяем руски самолетоносач” с оръжейните доставки, които идват към нея. „Имаме голям късмет, че сърбите предпочитат да са проруски (…) ако се амбицират на една европейска дистанция да тръгнат, държавата и организацията им е много по-добра и ще вървят по-наред (от нас)”, допълни журналистът.

Според него е възможно Александър Вучич и Хашим Тачи да седнат на една маса в София (защото Белград може да не иска НАТО, но иска в ЕС), но големият въпрос е дали у нас ще дойдат лидерите на страните, които не са признали Косово.

Вижте още във видеото!