Без споразумение за взаимно признаване между Белград и Прищина, Косово и Сърбия няма да бъдат приети в ЕС. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Прищина. Борисов се срещна с президента Хашим Тачи и го покани да участва в срещата на върха през май.

„Мога само да кажа, че ако не го подпишете, ако не направите това споразумение, нито Косово, нито Белград ще видят Европейски съюз”, изтъкна премиерът Бойко Борисов. Той беше категоричен, че това условие няма как да бъде заобиколено и касае не само Косово и Албания, но и Македония, която има спор с Гърция за официалното си наименование.

„Ние работим за признаването на Косово от Русия, това ще бъде ключово и за установяване на традиционно добри отношения със Сърбия в региона”, каза президентът на Косово Хашим Тачи. Тогава според него страната ще бъде призната и от Сърбия.

Косово е независима от 10 години, но не е член на ООН. Призната е от 116 държави, включително и от България. Затова Борисов беше награден с орден за независимост. Държавният глава Хашим Тачи специално подчерта, че отличието е за заслугите на министър-председателя за свободата и независимостта на страната.

Той посочи, че дава медала „заради личните заслуги и заслугите на българския народ, за нашето приятелство и за нашето общо бъдеще като два приятелски народа, заради Вашата лична ангажираност в подкрепа на Косово”. Тачи изрази надежда и че в хода на предстоящата среща ЕС – Западни Балкани в София ще бъдат оценени традиционните приятелски отношения.

„От името на всички българи благодаря и го приемам като знак към българския народ, който изстрада и войната, но винаги е подкрепял борбата за свобода, независимост, за демокрация, просперитет на целия регион”, заяви на свой ред Борисов. Той призна, че е бил изненадан от решението на Тачи да му връчи медала.

Ситуацията е деликатна заради силно обтегнатите отношения между Косово и Сърбия, която все още не признава независимостта на бившата си провинция. През границата се разменят обвинения и провокации, включително и свързани със съдбата на сръбското малцинство в Косово.

Заради сложния статут на Косово има и притеснения, че срещата у нас може да претърпи неуспех – държави като Испания имат сепаратистки проблеми на своя територия и според някои наблюдатели не биха искали да легитимират отделянето на Косово като прецедент.