Идеята на плоския данък никога не е била увеличаването на инвестициите, каза икономистът Красен Станчев в „Тази сутрин“. „Рискът от несъбиране на бюджетни приходи е около 1,6 млрд., не се увеличава пространството за маневриране“, каза той.

По думите му, за да се реформира плоският данък, може да се въведат няколко прага, по които да се плащат данъци или да се въведе минимален данъчен лимит, примерно – минималната работна заплата. „Тогава, когато се направи сметката, се оказва, че тези, които получат 711 лв. заплата, ще трябва да платят данък, който в момента действа, което означава, че на тези хора данъкът се увеличава с минимум 850%“, каза Станчев.

Според Станчев част от хората с относително малки доходи са онези, които не са се обучавали допълнително и хора на определена възраст. „Интересното е, че за последните 10 г. хората, които са на работна възраст се обучават около 6-7 пъти по-рядко отколкото е средното за Европа“, каза Станчев.

На въпрос дали трябва да се вдигне минималната работна заплата, Станчев отговори, че държавата само приема закон, но не дава парите.

Относно препоръката на Международния валутен фонд за отпадане на плоския данък, Станчев каза, че всъщност в комюникето се казва друго. „Те казват, че би било добре да се увеличи и разшири бюджетното пространство и да се отиде към сключен растеж“, каза икономистът.