„Володимир Зеленски никога не е бягал от търсенето на мир. Но веднага идва въпроса при какви условия? Засега само се говори за мир. Владимир Путин иска да се случи по руските условия. Това не е приемливо.“

Това каза в предаването „Тази сутрин“ бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова. Заедно с нея в студиото темата коментира и бившият министър на отбраната Николай Свинаров.

„Опити за примирие и прекратяване на военните действия се правят от началото на агресията на Русия в Украйна. Прякото участие на световните лидери в срещата на върха в Швейцария от значение. Ние още не знаем дали на срещата ще присъстват воюващите държави“, каза Свинаров.

По думите му присъствието на Джо Байдън и Си Дзинпин ще бъде безпредметно, ако Путин отсъства, което е вероятно.

„Във всеки случай трябва да се намери механизъм за прекратяване на военните действия и то при едни справедливи правила“, добави той.

Според Елена Поптодорова Путин отказва участие до момента.

Снимка: bTV

„Това, което знаем, е, че са правени многократни опити да отправят тази покана и тя е била категорично отхвърляна. Кремъл не преговаря с всички участници. Кремъл преговаря със сериозния си опонент – в случая Съединените щати. Цялата лексика на Путин е насочена към това Зеленски да бъде напълно пренебрегнат като президент, а Украйна дори не се смята за самостоятелна държава от самия него“, коментира тя.

Николай Свинаров поясни, че в последните месеци отношенията между президента на Китай Си Дзинпин и руския президент Путин не водят до мнението, че отношенията им са много сближени.

„Очевидно провеждането на срещата в Швейцария през юни ще даде насока накъде вървят разговорите. Си е декларирал близки отношения с Путин, но той много внимава как вървят отношенията му и с Европа и със САЩ. Затова ще прегъва пръчката, но няма да позволи тя да се счупи“, коментира Елена Поптодорова.

Двамата отправиха критики към президента на България Румен Радев поради отсъствието му по време на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда у нас.

"Аз съм принципно учуден, в конкретният случай не за първи път по отношение на президента Радев. Приех по някакъв начин като бивш военен министър, че военните могат да бъдат и добри дипломати, но това категорично не се отнася за всички военни", каза Свинаров.

Снимка: bTV

Според него позицията на президента Радев, много напомня на тези политически сили, които се обявяват за русофилски в страната.

„Русофилски даже не е точна дума, защото всеки от нас по някакъв начин е русофил, но това не означава, че трябва да застава зад една абсолютно незаконна агресия, която Путин осъществява в Украйна“, допълни бившият министър на отбраната.

Според Елена Поптодорова отсъствието на президента Радев от България тези дни е крещящо.

„Парламентарната асамблея на НАТО в София е уникален форум в уникално време. И уникална възможност за България. Тук имаме представители на 32-те страни, членки на НАТО, плюс 25 партньорски държави. Това са депутати, представляващи 1 милиард души. И да пропуснеш възможността да говориш пред тях, това е най-тревожното", подчерта тя.