Ямурлуци, калпаци, кожени елеци и носии – това е малка част от автентичния гардероб на Киноцентър Бояна. Там се намират оригиналните костюми от емблематичния филм „Козият рог“.

„Истинска съкровищница“ - така описва мястото уредникът на гардероба Джанина Байкушева.

Снимка: Редакторски екип

В Киноцентъра се съхранява и елементът, олицетворил заглавието на продукцията.

Снимка: Редакторски екип

Най-ярката сцена от "Козият рог" е нападението на разбойниците над Мария, в чиито образ се превъплъщава Катя Паскалева. Заснемането на сцената отнема 3 дни, спомня си актьорът Стефан Мавродиев.

„Всички се притесняват и се страхуват от такава сцена, но се отпуши в един момент и му намерихме цаката. Като свърши дубълът  се напълваше стаята с хора, всеки си намираше уж някаква работа, мота се някъде, за да го забравят и да гледа“, споделя той.

Снимка: Редакторски екип

Близките отношения в екипа улесняват снимачния процес. Знаменити актьори като Катя Паскалева, Антон Горчев, Тодор Колев и Милен Пенев са част от хората, допринесли за създаването на този шедьовър.

Мавродиев споменава многократно за огромния принос към филма на режисьора Методи Андонов:

„Беше един такъв човек, че винаги те изненадва с нещо. Избистря, провокира те и така постигаше това, което смяташе, че е нужно“. 

Снимка: Редакторски екип

Половин век по-късно липсата на диалози, комбинирана с майсторската игра на актьорите оставят „Козият рог“ като един от върховете на българското кино.