Oставката на правителството е единственият почтен вариант след скандала „Апартамент гейт”, смята Костадин Паскалев, член на Националния съвет на БСП.

„Бойко Борисов е поставен в изключително тежка ситуация и практически ще му се наложи да понесе отговорността за собствените си действия”, каза той в предаването „Тази сутрин” по bTV.

По думите му поведението на Цветан Цветанов е нагло. „Не може един човек на такова високо място в държавата да реализира материален интерес по недопустим и безпардонен начин и след това да ни представя новите европейски слогани на ГЕРБ”, отбеляза Паскалев.

„Имаме представители на законодателната и на изпълнителната власт, които са се облагодетелствали, имаме представители на правоохранителните органи, които са се облагодетелствали. Как ви се струва това днес една община в столицата да проверява изграждането на една сграда, която през 2012 г. е констатирано, че има незаконно строителство”, попита той.

„Тези хора на база на високото си служебно положение очевидно са получили преференции. Тези преференции на български език се наричат корупция”, подчерта Паскалев.

„Имаме интереси, които връзват политически субекти, администрация и бизнес. Името за тази връзка е олигархия”, категоричен беше бившият регионален министър.

Той отбеляза, че премиерът Бойко Борисов няма правомощията да спира строителството на сградата „Златен век” в столичния квартал „Лозенец”. „Това е някаква форма на управление с декрети, което е абсурдно. Ние губим демократичния характер на държавата си с това поведение на управляващите”, заяви той.

Снимка: btvnovinite.bg

„Когато има такъв обект, това означава, че главният архитект и съответната комисия за устройство на територията към Общинския съвет са запознати с тази история. Строителството е съгласувано с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което означава, че към даден момент очевидно е имало строителни книжа. Кой е бил главен архитект тогава, кои са били членовете на комисията? Кой е бил кмет, не е ли бил сегашният премиер кмет, когато е издадено това строително разрешение”, попита Паскалев.

Според него трябва да се направи обстойна проверка на ДНСК съвместно с регионалното министерство.

Паскалев определи новия правосъден министър Данаил Кирилов като задълбочен юрист, който обаче в последните години се е поставил в услуга на управляващата политическа партия ГЕРБ. По думите на Паскалев поведението на Кирилов от един момент нататък се е превърнало в слугинаж.

По повод евролистата на БСП Паскалев коментира, че силният ход на лидера Корнелия Нинова е да предложи листа на 14 април, в която присъства Сергей Станишев. Според Паскалев БСП ще спечели евроизборите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!