„България води класацията за най-надеждни работодатели. Тя е на върха на списъка и много държави я взимат за пример“, каза изпълнителният директор на Европейския орган по труда Космин Боянджиу.

Той разказа и каква инспекция е правена в Белгия с български инспектори.

Снимка: bTV

„Там на място като проверявахме, българите бяха много по-отворени и заради това искам повече такива неща да се правят. Просто да се каже на хората, че има кой да ги защити, дори когато са извън границите на България в Европейския съюз“, добави той.

Боянджиу заяви, че недостиг на работна ръка има навсякъде и да не си намери човек сигурна работа, с осигуровки и според квалификациите си, няма как.

Той призна, че все още го има модерното робство, но намалява. Най-рискови групи за трафик на хора са строителите, тези, които се занимават със селскостопанска дейност и месообработка, добави Боянджиу.

„Правихме акция на границата между Холандия и Германия и установихме сериозно нарушение при работници в кланица. Те работят в Холандия, а живеят в Германия. Бяха обаче в нечовешки условия. Затова наложихме глоба на фирмата. Веднага бяха преместени в общежития, както и трябва“, обясни още изпълнителният директор на Европейския орган по труда.

Вижте още във видеото.