Стоманен турникет посреща туристите на Дяволският мост в Родопите. Решението за поставянето му е на община Ардино, които от началото на годината вдигнаха на 5 лева и входната такса за туристическата дестинация, която е паметник на културата от национално значение.

На метри от Дяволския мост майстори поставят дървена ограда, а за вход на туристите е предвидена стоманена врата, тип турникет. Металното съоръжение трябва да заработи в края на май и ще бъде единствения вход на туристите до Дяволският мост. Съоръжението вече възмущава посетителите.

„Не мисля, че има място в природата, но както е в България гледат от всичко да събират пари, нещо да се опорочи“, казва Петър Здравков.

Според кмета на Ардино турникетът е поставен, за да се контролира достъпът денонощно. В момента на обекта работел един служител и не можел да обхване целия поток от хора.

Турникет чака туристите и на скалното светилище до Ардино. Втората изненада е цената на билета – входът за всички струва 5 лева.

За тричленното семейството на Теменужка Ангелова посещение на светилището и на Дяволския мост струва 30 лева.

Вдигането на входната такса от 2 на 5 лева е решено, след като за миналата година 40-те хиляди приходи от туристическите обекти  не стигнали за поддръжката им.

Построен в края XVI век Дяволският мост е един от най-посещаваните туристически обекти в Родопите. 

В реставрацията му и в изграждането на инфраструктура до него и другите туристически обекти от национално значение в Ардино са инвестирани над 5 милиона лева пари от Европа.

С решение на Министерство на културата те са предоставени за стопанисване на община Ардино.