"Когато авторите говорят с факти" е слоганът на петото издание на конкурса на Dir.bg - Web Report. Медиен партньор е bTV.

Web Report е конкурс за важните теми, които вълнуват обществото и авторите, които продължават да спазват професионалните стандарти в бурно развиващата се информационна среда.

„В днешно време, когато обществените процеси са много разнопосочни, е много важно да имаме и силни журналисти, които ги отразяват по обективен начин, без да заемат страна и да говорят с факти“, каза в „Тази сутрин“ спортният журналист на bTV Флорина Иванова.

Тя е печелила конкурса в категория „Спорт“ с филма „Да говориш със сърцето. История за футбол и знаци“, излъчен в bTV Репортерите. В него тя разказва историята на националния отбор по футзал на България за глухи.

„Смятам, че чистата журналистика в този филм беше, че той бе направен с много сърце и показа тяхната истинска история“, разказа Флорина Иванова.

„Такива конкурси, които те провокират и предизвикват да търсиш качеството за сметка на количеството, са много важни за цялата гилдия, за да може тя да се промени. А гилдията категорично има нужда от промяна“, смята тя.

Спортният журналист Иван Боянов работи по тазгодишното издание на конкурса от страна на Dir.bg.

„Живеем в много странни информационни времена, когато фактите, проверката на информацията и личният почерк стават все по-важни, защото все по-малко се забелязват заради социалните мрежи. В момента всеки човек мисли, че може да е сам медия, но въпросът с информацията, която предава, е дали спазва тези журналистически стандарти, за които говорим в конкурса Web Report“, каза Боянов.

„Материалите на всички колеги се оценяват от 14 души – авторитетно жури от различни медии, които не са конкуренция, а търсят най-доброто“, уточни той.

Директорът „Новини, актуални предавания и спорт“ на bTV Антон Хекимян също ще бъде част от журито.

Иван Боянов призова да се изпращат повече материали на webreport.bg, защото "има смисъл, когато някой е положил усилия и има някакъв принос, той да е за пример и това да се оцени с такъв подобен конкурс".

Всеки, който има желание да се включи в конкурса Web Report, може да го направи до 13 май.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!