Съюзниците в НАТО се договориха в България да бъде сформирана многонационална бойна група от сили на Алианса. Целта е да се подсили отбранителния потенциал на НАТО по Източния фланг. Основата е механизиран батальон от състава на сухопътните войски.

Снимка: bTV

Идеята е в бойната група да участват сили на държави от НАТО в състав до 1000 военнослужещи.

След визитата на министъра на отбраната на САЩ, американците предоставиха бойни машини "Страйкър", която пристигна през март на полигон „Ново село“. Американските войници са в България от няколко месеца.

Срещаме се с подполковник Бенджамин Наги, който отговаря за американските войници в България, както и за военнослуженищите от бойната група в Румъния.

“Страхотно е. Ние напълно си паснахме, работим заедно като екип. Всеки ден интегрираме общи тактики, тренираме заедно и по този повишаваме своите боеспособности и знания като военен съюз”, такава оценка даде за съвместната работа с българските войски подполковник Наги.

В бойната група участват формирования от Въоръжените сили на България и САЩ, а съвсем скоро у нас трябва да пристигнат и британски военни с една рота за период от шест месеца.  Италия и Албания също са готови да  участват в бойната група.

„Нашата рота „Страйкър“ в България e оборудвана с всичко необходимо. От съображения за сигурност не мога да ви кажа с  колко точно машини разполагаме, но нека ви отговоря така – повече от 20 са“, добави той.

Снимка: bTV

По време на демонстрациите българските и американските войници показаха как работят в екип, демонстрираха различни военни техники за контратака и нападение на противника.

Страйкър" е бойна машина на пехотата. Има я в поне 10 варианта - като транспортно средство, разузнавателна машина, машина за медицинско и военно разузнаване.

Бронята на машините осигурява защита от 14,5-милиметрови бойни оръжия. Въоръжени са с картечници от различен калибър и автоматичен гранатомет.

„Способностите на машината са много сериозни, може да поразява всякакви цели. Аз лично вярвам на тази машина, използвали сме ги в Ирак и Афганистан“, добави подполковник Наги.

В тактическите обучения американците участват с военни машини от САЩ, а българите със съветска техника.

Снимка: bTV

„Всеки използва своята собствена техника, на която е обучен да действа, съвместно правим общи тактически действия на терен“, обясни командирът на 42-ри механизиран батальон на сухопътните ни войски подполковник Велин Кехайов.

В момента Алиансът разполага с осем многонационални бойни групи от Балтийско море до Черно море, сред тях е и бойната група в България. Амбицията е у нас да бъде изграден щаб на многонационална бригада под българско командване.