Колона от тирове и камиони вече е сформирана на входа на София откъм магистрала "Тракия" при парк "Врана". Сутрешният трафик обаче не беше засегнат.

Превозвачите днес излизат на голям национален протест с искане за мерки срещу поскъпването на горивата и тол таксите.

Колоната ще се отправи към жълтите павета и сградата на Министерския съвет.

Снимка: btvnovinite.bg

Транспортните фирми са непреклонни - искат намаляване на цената на горивата.

„Основното ни искане е по отношение на цените на горивата. Ситуацията е неконтролируема и затова призоваваме правителството за намаляване на 50% от акциза и премахване на био добавката за период от 6 месеца. Това ще рефлектира на цените на горивата на клонка с 45 стотинки за всеки български гражданин“, обясни Димитър Димитров от Камарата на превозвачите в България.

Превозвачите излизат във ваканция, ако не бъдат удовлетворени исканията им. На 18 май се очаква да спрат и автобусите. Превозвачите все още са обидени на правителството и премиера, който миналата седмица им посочи вратата на кабинета си. 

Снимка: btvnovinite.bg

Йордан Арабаджиев, председател на Съюза на международните превозвачи, повежда колоната от протестиращите към Министерския съвет.

„Днес ще бъдем до 22 ч. на жълтите павета. В цялата страна ще има протести, така че очакваме да се види колко е обединен транспортният бранш и как поради некомпетентността на един министър на транспорта целият бранш е тук“, обясни той в „Тази сутрин“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Към момента никой не се е свързал с нас. Ние очакваме диалог, но диалог, при който да има конструктивизъм, а не общи приказки, обещания и намерения“, добави той.

Арабаджиев посочи, че решението за среща в Министерския съвет днес трябва да бъде взето с консенсус от протестиращите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Към момента ние сме поставили ясно нашите искания. Излизаме на протест, защото бяхме засегнати – бяхме обвинени, че сме шантажори. Бяхме обвинени, че ние искаме да дискредитираме правителството“, каза още Йордан Арабаджиев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!