Поредни рекорди на цената на тока на Европейската енергийна борса в днешния ден - над 382 евро за мегават час струва енергията във Франция. 396 евро в Швейцария, а в България - "само" 303 евро за мегават час, при 6 пъти по-ниска цена преди година. Скъп или евтин е зеленият ток на фона на тези цени? Колко струва да направим дома си енергийно независим от цените на тока в мрежата?

Чисто нова къща в София има площ от 240 квадратни метра и сама произвежда тока, нужен на домакинството. Александър Рангелов е част от екипа, проектирал системата.  

Снимка: btvnovinite.bg

„Виждаме инсталирани 8 киловата фотоволтаични панели. Площта, която заемат е около 80 квадрата от този покрив. Няма нужда да се покрива цялата къща с фотоволтаични панели, защото 8 киловата сме изчислили, че могат да осигурят автономно захранване на това домакинство. Там в ъгъла се вижда и една малка вятърна турбина, която при добри условия, генерира допълнително 700 вата“, обяснява изпълнителният директор на компанията, проектирала системата.

Соларните панели и перката са на покрива, а останалата част от системата е в специално помещение, каквато роля би могло да играе и мазето на къщата.

Снимка: btvnovinite.bg

„Има токоизправителни модули, и конверторни модули. Те преобразуват енергията като една част отива за захранване на къщата. Друга част отива за зареждане на акумулаторната батерия. Тук съхраняваме всички излишъци, които биват генерирани през деня от вятъра и слънцето, за да може след залез слънце къщата да може да продължи да бъде автономна чрез използване на тази енергия от батерията“, посочва Александър Рангелов.

Средната цена за подобни инсталации е около 15 000 лева за 100 квадрата площ. Инвестицията за производство на ток на тази 240-квадрата къща стува 45 хиляди лева. Тя прави къщата 100% автономна само когато има достатъчно светлина. В останалото време на помощ идва токът от мрежата. През зимата около 60-70% от тока е от слънцето, през лятото домът е 100% независим. 

Снимка: btvnovinite.bg

„В тази къща средното натоварване на ел. енергия е около 2 киловата средно за денонощие като пиково достига 12 киловата. През лятното, пролетно и есенно време, с хубаво слънце на практика не се ползва ток от електропреносната мрежа. Обектът е автономен. В дни без слънце и без достатъчно слънцестоене, за да се зареди батерията, оптимизацията на сметките за ток са около 60-70%. По-важно е средно-годишната генерация на електроенергия, която за този обект е 12 мегават часа, което обърнато в пари, прави годишно спестяване на пари за електроенергия между 4000 и 5000 лева. Общата инвестиция е около 45 000 лева, като възвращаемостта, която се постига при този обект от електропреносната мрежа е под 10 години, като това се базира на старите цени на електроенергията. Вече новите, които са на пазара, правят възвращаемостта доста по-малка, т.е. под 6 години и половина“, смята Александър Рангелов.

Снимка: btvnovinite.bg

Казано по-просто, ако искаш да си независим и да произвеждаш зелен ток, плащаш енергията си за следващите 6 до 10 години сега. Проектният живот на системата е 20 години. Но и това не означава напълно безплатен ток за оставащите 10 до 14 години след изплащането й. Защото батериите са консуматив. Сменят се през 5 до 10 години и за тази къща струват около 15 000 лева.

Снимка: btvnovinite.bg

„Инвестицията в момента в една такава система по правило в България се изплаща за под 7 години. При сегашните цени на тока за свободен пазар, би се изплатила и за под 5.  А реално животът на токът тип система е 25 и нагоре“, отбелязва Мария Янева от Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия. 

Средната цена на подобни системи за домакинствата е около 15 000 лева за 100 квадратни метра.