Паметникът на съветската армия е опасен, сочи конструктивна експертиза. Налице е метална корозия, дупка, а част от елементите на облицовката са паднали.

Да се избягва приближаването до Паметника на съветската армия в Княжеската градина, посъветва кметът на район "Средец" Трайчо Трайков в личния си профил във "Фейсбук".

Той съобщи, че конструктивната експертиза е възложена от областната управа на София, а в придружителното писмо е видял, че се иска от Общинския строителен контрол на Столична община до извършването на ремонта районът да бъде обезопасен, да не се извършват мероприятия и да бъде ограничен достъпът.

Бившият областен управител Николай Пехливанов също беше поканен да участва в предаването, но отказа. Става ясно, че той предлага паметникът да бъде даден на Руската федерация или на посолството ни тук и те да се грижат за него.

"Докато Пехливанов е бил областен управител, тази кореспонденция въобще не е минавала през район „Средец”, обясни Трайчо Трайков.

„Сегашният областен управител Митко Михайлов добросъвестно вече включи и района в тази кореспонденция, за което му благодаря. Експертизата е извършена по заповед на Общинския строителен контрол от 2018 г. Когато аз говорих с инж. Михайлов и разбрах, че има такава експертиза, тоест, знаех, че има заповед за такава експертиза, но не я бях виждал и го помолих да ми я изпрати. Тогава, още през лятото той ми изпрати тази кореспонденция, в която се видя и скандала с предложението на г-н Пехливанов и Руското посолство, за което аз информирах още лятото", поясни Трайков.

Трайков допълни, че в кореспонденцията е видял, че става дума за 370 000 лв., които трябва да бъдат намерени отнякъде и по този повод се е обсъждало дали да не бъде даден паметникът и прилежащата територия за безвъзмездно и безсрочно използване от руската държава.

„Там ставаше дума за конструктивна експертиза, на базата на която са изчислени тези средства. Затова аз писах на сегашния областен управител и той добросъвестно ми изпрати цялата преписка в копие, с която си пише с общинския строителен контрол”, поясни Трайков.

Той каза още, че въпросът дали районът ще бъде отцепен е в прерогативите на строителния контрол на Столична община.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!