Паметникът на съветската армия в София „се намира в недобро конструктивно състояние и в момента Областната администрация е задвижила процедура за получаване на 390 000 лв. от държавния бюджет, за да го ремонтира“.

Това съобщи кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков в профила си във „Фейсбук“.

„Помолили са и общинският строителен контрол към Столична община да ограничи достъпа и да забрани провеждането на мероприятия от всякакъв вид“, допълва Трайков.

„Бих искал да помоля гражданите и гостите на София, които посещават Княжеската градина, да избягват големия монумент, построен през 1954 г.", призова кметът на район "Средец".

Добавя, че кореспонденция по състоянието на монумента върви от години и Областната администрация е отговорна, ако стане някоя злополука.

"Сегашният областен управител Митко Михайлов, с когото сме работили добре по различни въпроси, наследява темата и е длъжен да предприеме някакво действие. Писал съм и по-рано как предишният областен управител беше изразил подкрепа за предложението на руското посолство да финансира ремонта срещу получаване на собствеността върху монумента, но то е било отхвърлено поради несъгласие на МВнР“, пише Трайков.

Паметникът на съветската армия в София предизвиква много обществени полемики, а наскоро банкерът Мартин Заимов беше арестуван за драскане върху него.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!