„Европейците страдат за това, че доходите им са намалели и че има безработица. Основният проблем на българите е, че спестяванията са намалели“, каза в „Тази сутрин“ Румяна Коларова, бивш министър на образованието.

„В България доверието към правителството е ниско и затова доверието към мерките е доста по-особено. Важно обаче да се подчертае, че когато говорим за оценка за ефекта от мерките - до октомври хората казват, че здравните проблеми са решени, а основният е икономическият. Интересно е и какви са настроенията на българите. В европейските държави преобладават страх и несигурност, докато у нас – надежда“, коментира още тя.

По думите й ефектът на коронавируса засилва евроскептицизма на българина.

„Коронавирусът налага една максима – че трябва да бъдеш отговорен към себе си и другите. Моята надежда е, че българинът малко повече ще започне да се съобразява с правилата. Защото нашият принцип е щом е правило, то трябва да бъде заобиколено и важи за всички останали, но не и за мен“, на мнение е Румяна Коларова.

Според писателя и сценарист Любен Дилов-син чисто психологически има страх заради ръста на смъртните случаи, но има и едно претръпване, което винаги се е наблюдавало у нас.

„Нещото, което най-много мори човек, е невъзможността да прогнозира и несигурността. Когато човек не знае какво ще стане утре, това е голям проблем“ смята той.

По думите му българите имат два олтара на националната тревожност – да настинем и да не се минем, а в момента тези страхове се сблъскват.

„Смятам, че в момента има по-високо ниво на солидарност между хората. А доколко е адекватна държавната политика спрямо това, смятам, че се прави каквото може“, каза Любен Дилов-син.