Вандалите, потрошили специалната люлка за деца с увреждания в София, ще бъдат глобени със сума между 50 и 500 лева, ако бъдат открити.

Едва два дни след монтирането й в столичния парк „Света Троица”, тя беше повредена. Люлката беше изработена, след като фотографът Анна Йончева организира благотворителна кампания "Различните деца на България" за събиране на средства.

Когато Анна Йончева намира видео в социалните мрежи на такава люлка, си дава сметка, че у нас никога не е виждала дете с увреждане на детска площадка. Затова решава да събере пари и да направи такава люлка.

Нужните 4200 лева се събират светкавично, а Георги Пейков от Пловдив се заема със задачата да направи люлката.

Снимка: btvnovinite.bg

10-годишната Ели никога не се беше качвала на люлка. В събота обаче мечтата й се сбъдна и тя първа се качи на специалната люлка в София.

Два дни по-късно обаче люлката вече е потрошена от неизвестни извършители. Равносметката - само за три дни люлката е поправяна два пъти след вандалщина.

„Липсва родителски контрол. Децата не са виновни. Те виждат нещо ново и интересно. Никъде сред тези 15 деца, които блъскаха и скачаха по платформата, не видях родител. Това ме шокира и разочарова”, разказа Анна Йончева.

Снимка: btvnovinite.bg

Родителите от квартала остро осъждат вандализма и призовават за повече отговорност.

Санкциите могат да бъдат глоба - най-много 500 лева и то, ако нарушителите са над 14-годишни. Ако са под тази възраст, няма да има наказани.

От районното кметство обещаха скоро да поставят видеонаблюдения, за да предотвратят следващи вандалски прояви.