Първата специализирана люлка за деца с увреждания съвсем скоро ще стане факт и у нас. Идеята е на фотографа Анна Йончева, която преди няколко месеца стартира проекта – „Различните деца на България”. Чрез него тя набира средства за създаване на люлката.

Яна често разхожда дъщеря си в парка, но никога досега детето не се е качвало на люлките на детската площадка. Радва им се отстрани с очи. Ели е на 10 и е с детска церебрална парализа.

„Няма облегалка, трябва и отпред да е обезопасена, да има облегалка, да има за къде да се хване детето. Абсолютно невъзможно”, обясни майката на детето Яна Димитрова.

Скоро това ще се промени, поне в един от софийските паркове.

Когато фотографът Анна Йончева намира това видео в социалните мрежи, си дава сметка, че у нас никога не е виждала дете с увреждане на детска площадка.

Така започва проекта си "Различните деца на България", за да събере средства за специална люлка.

Нужните 4200 лева се събират светкавично, а Георги Пейков от Пловдив се заема със задачата да направи люлката.

„Сега ще ви покажа как лесно може да се използва люлката, майката или родителят лесно да качи детето, затваряме предпазния капак, трябва да има и предпазни колани отпред, които още не са монтирани и съоръжението е годно вече за използване”, каза Георги Пейков.

И Георги за миг не се двоумил дали да се включи в каузата:

„Не е ограничено детето, то няма да седи на пейката и да гледа как другите се люшкат, а то седи в количката, то ще участва в тази игра”.

Само след няколко дни люлката ще бъде монтирана в парк „Света Троица” в София, а Ели ще бъде първото дете, което ще се качи на нея.

Анна не спира дотук – през ноември прави изложба, за да събере средства за втора люлка – вече в Борисовата градина. А целта е една – да няма дете, лишено от детство.