Средната заплата у нас гони 1300 лева. Пропастта между регионите в нивата на заплатите обаче се отваря все по-широко.

В най-новата статистика на НСИ има и парадокси. Враца е най-богатата област извън София по нива на доходи, а Видин вече не е последен по заплати. Там е Благоевград.

За юни средната работна заплата бруто е 1253 лева, изчисляват от НСИ. Нетно доходите са около 1000 лева.

Снимка: btvnovinite.bg

София и Благоевград са на двата полюса по отношение на най-висока и най-ниска заплата – съответно 1730 лева и 800 лева.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-високи са доходите още в София-област, Пловдив, Стара Загора, Варна, Габрово, Русе и Враца.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-ниски пък в Хасково, Смолян, Кюстендил, Сливен, Плевен, Монтана и Видин.

Снимка: btvnovinite.bg

Причината във Враца да са едни от най-високите заплати е АЕЦ „Козлодуй”. Там работят повече от 3500 души, или 10% от работещите в областта. Средната работна заплата там е 3000 лева.

Снимка: btvnovinite.bg

Същата е ситуацията и в Габрово. Там 3200 души работят в завода „Идеал Стандарт” – отново 10% от всички, наети в областта.

Снимка: btvnovinite.bg

Друг пример е област Стара Загора. Там около 10 000 души работят в ТЕЦ „Марица-Изток”. Средната работна заплата там е над 2000 лева.

Снимка: btvnovinite.bg

Статистиката показва и каква е средната заплата по професии. 3274 лева е в сектор "Медии и информационни технологии". 2096 лева в сектор финанси и застраховане, и 2072 лева в енергетиката.

Снимка: btvnovinite.bg

„Благоевградска област е една от областите, в които селските общини са повече от 50%. Това обяснява и ниските доходи там”, коментира Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика.

„Тази картина не е нова. Благоевград сравнително традиционно заема последните места. Затова когато се говори, че Югозападът е много богат, трябва да се има предвид, че това е София. В Благоевградско средната заплата е такава, защото имаме множество шивашки цехове, където заплащането е ниско”, обясни Ваня Григорова, експерт на КТ „Подкрепа”.