2020 г. е изключително успешна година по отношение на космическите мисии. Според Светослав Александров, блогър, автор на научнопопулярните книги “Космическа колонизация – неосъществената мечта”, „Аз, виртуалният астронавт“ и др., най-значимото събитие е китайското космическо кацане на Луната.

Това е първата мисия, която се провежда след почти половин век. Мисията е свързана с взимане на проби от лунния грунд и доставката им на Земята.

"Китайците го направиха по аналогичен начин, по който американците са пращали хора на Луната през 60-те и 70-те години на Луната с "Аполо", посредством много сложно скачване в окололунната орбита", разказва той.

В Китай имат космическа програма от 70-те години на миналия век, която през последните две десетилетия е много активна.

"Китайската програма, като че ли се забърза и се развива много методично. Това кацане на Луната е третата стъпка от тристъпкова програма, която включва обиколка на Луната, кацане на повърхността и взимане на проби от самата Луна", разказва Александров.

Очаква се взетите проби да дадат нова информация, защото мисията каца в по-северен район в сравнение с кацането на американците от "Аполо". Скалите там са по-млади в сравнение с тези, взети от "Аполо". Според блогъра така ще се разберат подробности за еволюцията както на Луната, така и на Земята.

Друга мисия с участието на Китай е присъединяването им към космически сили, които имат изследователски апарат на Марс. Засега единствено американците са извършвали кацане там, при което апаратът остава функционален.

Съветският съюз също имат такова кацане, но апаратът се поврежда 20 секунди след кацането. Ако мисията се изпълни по план, освен Щатите, и Китай ще имат собствен марсоход.

Големите стъпки, които ще се направят в бъдеще по отношение на Космоса, са към Луната и Марс.

"През 2021 г. НАСА ще изпрати демонстрационна мисия в орбитата на Луната, където по-късно ще бъде построена станция, като продължение на МКС", обяснява по-подробно за бъдещите планове Станислав Александров.

Самият той се включва към проект на американската организация Cosmo Request в партньорство с НАСА и получава награда за над 200 снимки на астероида Бену. Благодарение на това международно сътрудничество е изготвено подробно картографиране на астероид, от който през октомври сонда взема близо 2 кг проби.

Друга забележителна мисия от началото на тази година е с Solar Оrbitеr - мисия до Слънцето. 

"Много красива мисия, изстреляна още преди пандемията. Тя е съвместна на САЩ и Европа. Очаква се това да е първата мисия, която ще покаже как изглеждат полюсите на Слънцето", уточнява блогърът.

През юли месец тази година са показани и първите снимки от тази мисия.

"Учените откриха структури, които не са виждани до този момент. Приличат на лагерни огньове", допълни Станислав Александров.