Подкомисия на Европарламента обсъди в петък обстановката в България на закрито заседание на групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

От българска страна участници бяха вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева, заместник-главният прокурор Красимира Филипова и заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

В разговорите бяха включени и Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет, Ана Джумалиева от Комисията за защита срещу дискриминацията и журналистът Димитър Стоянов.

За „Тази сутрин“ Красимир Кънев коментира, че нито един от титулярите на институциите не е присъствал.

„Г-жа Филипова каза, че главният прокурор бил в платен годишен отпуск. Останах малко изненадан, тъй като го видях след това на операция в Дупница. Същото извинение беше за премиера Бойко Борисов, а това за правосъдния министър Данаил Кирилов – че е в оставка“, обясни той.

Според него основа цел на срещата е била извличане на информация за обстановката в България, а не, за да излезе подкомисията с резолюция или доклад.

5 са били основните дискутирани въпроси:

  • за статута на прокуратурата у нас;
  • за корупцията по високите етажи;
  • за свободата на медиите;
  • за свободата на сдружаване и отношението на правителството към НПО;
  • за правата на малцинствата и уязвимите групи.

„Официални критики не бяха отправени, но имаше бележки, които бяха силно критични. Депутатите приеха, че българската прокуратура има два основни проблема – въпросът с отчетността ѝ пред обществото и безнаказаността на главния прокурор“, обясни той.

И продължи: „Протестите не бяха обсъдени като такива и депутатите се „пазеха“ да кажат, че провеждат заседанието заради протестите. Въпросът беше повдигнат от външния министър Екатерина Захариева дали то не е заради недоволството у нас. Проектът за Конституцията беше повдигнат като въпрос, който подлежи на диалог с протестиращите“.

Вижте още във видеото!