В 51-вия ден на недоволство срещу кабинета и главния прокурор ситуацията в България, демокрацията и върховенството на закона пък бяха темата на заседание при закрити врата на работна група в Европарламента.

Информацията за това кой е поискал срещата е противоречива. Говорител от пресофиса на Европарламента в Брюксел недвусмислено потвърди, че инициативата е на работната група за наблюдение на демокрацията и върховенството на закона.

Идеята се появила още преди лятната ваканция на депутатите. Този следобед обаче в съобщение на прокуратурата у нас се казва, че дискусията е организирана по предложение на главния прокурор Иван Гешев.

Срещата беше при закрити врата. В рамките на парламентарната Комисия за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи 14 от депутатите в работна група се фокусират върху демокрацията, върховенството на закона и основните права. Именно пред тях и Венецианската комисия говориха българските власти, неправителствени организации и един журналист.

Снимка: btvnovinite.bg

В изслушването от българска страна с онлайн конферентна връзка участваха външният министър Екатерина Захариева, заместник-главният прокурор Красимира Филипова и заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

След срещата външно министерство обяви за bTV, че няма да коментира. И правосъдното също - защото не те са организатори. От прокуратурата обясниха, че на срещата са дискутирани действията и структурата на институцията, както и правомощията на обвинител номер 1.

"Единственото подчинение, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона. Те не са в йерархични отношения нито с главния прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съобразно вътрешното си убеждение, независимо за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се контролират от главния прокурор", се казва в позиция на обвинението след дебата.

Снимка: btvnovinite.bg

"Очевидно евродепутатите са наясно какви са проблемите на българското общество и те питаха доста твърдо, с един дипломатичен, но доста остър тон какво точно ще предприемат българските институции, за да решат тези проблеми.  Нашите институции отговаряха с казионни отговори", казва журналистът Димитър Стоянов, участник в дискусията.

Снимка: btvnovinite.bg

Нито един от българските евродепутати в комисията не е част от работната групата. Емил Радев от фракцията на ЕНП, в която е ГЕРБ, отказа позиция и подчерта, че срещата е била при закрити врата.

Социалистката Елена Йончева обясни, че вчера е информирала членуващите в групата евродепутати за ситуацията в България.

Снимка: btvnovinite.bg

"Редно беше господин Борисов да се яви сам в европейския парламент, а не да прехвърля това към своите подчинени. Безпрецедентните за страната ни протести изискват от един политик да  поеме отговорност пред Европа. Борисов се скри", заяви Йончева.

bTV покани за коментар 14-те евродепутати в работната група и очаква отговорите им. bTV очаква отговор и от Венецианската комисия. 

Подобни дискусии в Европарламента вече се водени за ситуацията в Словакия и в Малта. След убийството на малтийската журналистка Дафне Галиция, същата работна група инициира резолюция с призив за оставката на премиера на Малта.