Сливенски пожарникари и горски служители спасиха млад елен, паднал в напоителен канал до село Чинтулово. Животното многократно се опитвало да излезе и му оставали часове живот във високите води, когато хората го извадили с въжета. 

„Бяхме говорили с човека, който подаде сигнал да ни посочи мястото, където е видял елен във водата. Когато ние отидохме, го нямаше и казаха, че е отплавал. С колегата решихме, че ще се разделим на две групи и тръгнахме по дигата на канала. Вървели сме около километър и забелязахме, че плува във водата. Когато го приближихме, той спря, поогледа се, явно е бил доста време във водата, и реши да плува в обратна посока. Имахме малко разиграване докато стигнем до мястото, където го извадихме“, разказа инсп. Димитър Росенов, РДПБЗН-Сливен.

Снимка: bTV

По думите мйу вероятно животното е било жадно и се е хлъзнало в канала.

Спасителната акция продължава два часа. В нея се включват и горски служители. Еленът тежио коло 200 кг.

„Извадихме го с помощта на въжета, направени на примка. Животното плува успоредно на канала, а ние се движим заедно с него през цялото време и мятаме въжето. Метнахме едното въже и по някаква случайност се хвана за единия рог, забавихме го и метнахме другото въже през врата. Извадихме го най-внимателно, беше стресирано, показа признаци на агресия, но се окопити“, разказа Неделчо Неделчев, Регионална инспекция по горите – Сливен.

Снимка: bTV

През тази година пожарната е предприела общо 36 спасителни акции на хора и животни. През лятото случаите на животни в беда са повече, а обяснението е, че търсят вода. От същия напоителен канал служителите са вадили крава. Служителите призовават, ако видим животно в беда, да сигнализираме.