Спасителна акция беше организирана на морето за коза, застанала на стръмна скала над морето между курортите „Каваци“ и „Дюни“.

Въжета, скали и двама алпинисти, които екстремно пристигат от Банско, да се спуснат по отвесната скала, за да спасят животното.

Снимка: btvnovinite.bg

"Скалата е доста ронлива, сипея и трябваше да намерим начин да се осигурим, за да може да достигнем до нея, но се появи едно момче с един джип, така и не се запознахме, съжалявам за което, благодарим му за помощта", разказва Краси Елинов, спасител от Банско.

"Паркира джипа до нас, за да може да се закачим за него и да се спуснем надолу на рапел и да стигнем до съответното място до животинката", допълва колегата му Иво Димитров.

Мъжете са приятели от детство, фотограф и ски учител, алпинизмът за тях е хоби.

Снимка: btvnovinite.bg

"Поне 20-30 метра скали, при които най-неприятното беше, че са много остри и ронливи и се притеснявахме да не ни прережат въжето, понеже слизайки надолу, при триене, има вероятност въжето да се скъса и да паднем директно назад", споделя Краси Елинов.

Спасителите стигат до козичката, но ситуацията се влошава.

Снимка: btvnovinite.bg

"Започна така да изпада в ужас, в страх буквално, явно доста време е стояла там",  спомня си Иво Димитров.

"Тръгвайки към нея, тя буквално трепереше от страх, не знам какво й се е случило, какво я е принудило да слезе долу на тези скали, да се крие ли, не знам какво се случило, но тя от стрес тръгна да слиза още по-надолу към водата, при което реших да я заобиколя, за да мога да я подгоня нагоре", казва Краси.

Летовници подават сигнал за бедстващото животно до ветеринарна клиника за лечение на диви животни и птици в Бургас. Чрез социалните мрежи се свързват с двамата алпинисти, които тръгват в 1:00 ч. след полунощ от Банско. Преди две години те са спасили две бедстващи кученца, заседнали в Пирин на Котешкия чал.

Снимка: btvnovinite.bg
"Искаме да им кажем, че страшно много им благодарим за помощта, това е една огромна помощ и съм сигурна, че тези момчета с готовност по същия начин ще тръгнат  да спасят живот, независимо дали е на животно или на човек", казва Кристина Николова, асистент в клиника за спасяване на диви животни и птици.

"Ние даже не бихме казали, че е спасителна акция или както го изкарват хората героизъм, просто гледахме да помогнем възможно така по най-чист и приятен за нас начин", казва Иво.

"Просто се разходихме и помогнахме, стимулирахме я така да се каже да излезе сама", допълва Краси.