Продължава сагата с опасното вещество на територията на бившия завод „Химко” във Враца. Разследване на bTV показа, че проблемът не е решен вече 15 години. За първи път собственикът на фирмата - депутатът Станислав Попов, обяснява казуса.

До края на месец май фирма "Камибо" е трябвало да изпълни предписанията за безопасно съхранение на 110-те тона серовъглерод. Според комисията изискванията са изпълнени повърхностно. Веднъж фирмата вече беше глобена с 20 000 лева.

Снимка: btvnovinite.bg

Собственикът на фирмата - депутатът Станислав Попов, обяснява пропуска с решението серовъглеродът да бъде извозен на друго място.

„Ние сме взели решение, че това ще бъде извозено. Тогава тази система за наблюдение и известяване не е нужна”, каза той.

Според него всички останали предписания вече са спазени и твърденията на инспекцията са неоснователни.

„Просто са ни казали, че има леко завишено PH във водата, което какво значи? Може да е валял киселинен дъжд. Това не е доказателство”, коментира още Попов.

Снимка: btvnovinite.bg

Серовъглеродът е на територията на завода от фалирането му през 2003 г. Станислав Попов купува фирмата, която го съхранява, през 2016 г.

Вече е включен предварителен договор с фирма, която ще купи серовъглерода. Оттам потвърдиха за bTV, че се водят преговори, но отказаха да коментират дали ще използват веществото, или ще го унищожат.