Село Крапец е сред предпочитаните места за свободно къмпингуващите. От община Шабла от години настояват за регламент за дивото къмпингуване.

„Регламент трябваше да има още през 2019 г., когато влязоха промените в Закона за черноморското устройство. Трябваше да бъде издадена една наредба, която да определи правилата за свободно къмпингуване и за всички да е ясно къде може да се случва това. Надявам се тази година новото правителство да обърне внимание и четирите министерства - на регионалното развитие, на околната среда и водите, на земеделието и на туризма, да излязат с тази наредба. Тя всъщност е готова, но все още не е видяла бял свят“, обясни пред bTV кметът Мариян Жечев.

„Големият проблем е с отпадъците, които всеки ден се генерират. Сега имаше дълъг уикенд за съседите ни от Румъния и бяха генерирани отпадъци, които един камион не успя да побере в понеделник сутринта. И това е само в началото на лятото. Проблемът за нас не е изхвърлянето в контейнера, проблемът започва след това с извозването“, посочи още той.

„Глемпингът е нова концепция туризъм, който сега пробива на пазара. Бихме искали да имаме по-конкретни правила, които да следваме и пътят за легализиране да е по-лесен“, обясни Николай Пейков от съседното село Тюленово, който е собственик на глемпинг зона.

„Не ни харесва, че хората си оставят боклуците. Североизточното Черноморие е много красиво и не можем да го замърсяваме по този начин“, посочи още той.