„Причините за недопускането на българските граждани да се поклонят пред паметта на Гоце Делчев са крайно неубедителни и в нарушение на предварително дадени уверения. Отношението на управляващите е унизително и недопустимо спрямо българския народ и България“, каза зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев в предаването „Тази сутрин“. 

„Подобни действия са неизпълнения на предварително поетия ангажимент. Категорично смятаме, че действията на властите в Северна Македония нанесоха сериозни вреди и на процеса на възстановяване на доверието“, допълни той. 

По думите на Коджабашев Северна Македония не е започнала преговори за присъединяване към ЕС и казусът с ветото не съществува. 

„За да започне този процес е необходимо РСМ да впише българите в своята конституция. Едва след това говорим за стартиране на преговори и оттам нататък можем да говорим за вето, ако е необходимо“, каза зам.-министърът на външните работи. 

Той каза, че България не иска допълнителна ексалация на напрежението със Северна Македония.

„По отношение на връщането на нашия посланик в Северна Македония, правим всичко възможно да държим дипломатическите канали отворени, тъй като сме водени от чувството за необходимост от категорична деескалация на напрежението“.

Повече вижте във видеото.